Menu BIP

Aktualności
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Aktualności
„W szkole poznałem, w życiu wybrałem”
8 czerwiec 2025
W ostatnim tygodniu maja 2025 klasy 1-3, w ramach innowacji pedagogicznej „W szkole poznałem, w życiu wybrałem”, zgłębiali tajniki zawodu piekarza.
W czwartek 29 maja, dzięki uprzejmości państwa Eleonory i Damiana Warzechów, gościliśmy w ich rodzinnej piekarni, która w tym roku obchodzi 41 lat funkcjonowania. Uczniowie mogli z bliska obejrzeć ogromne „miksery i roboty” do wyrobu ciasta. Zapoznali się z poszczególnymi etapami wypieku chleba: od przesiania mąki i zrobienia zakwasu, aż do procesu pieczenia. Na własnej skórze odczuli panującą w piekarni „ciepłą atmosferę”, która powstaje tam, gdy rozgrzany jest piec chlebowy, a na zakończenie skosztowali pysznych sucharów.
Zwieńczeniem tygodnia była wycieczka do gospodarstwa agroturystycznego pani Elżbiety Woźniak „Agrochatka” w Brodnicy koło Kluczborka, gdzie wzięliśmy udział w warsztatach piekarniczych „Od ziarna garsteczki do świeżej bułeczki”.
Uczniowie mogli własnoręcznie przesiać mąkę, zagnieść i wyrobić ciasto na bułki. Poznali też tradycje związane z pieczeniem chleba, które dawniej odbywało się w każdym gospodarstwie wiejskim. Każdy spróbował swoich sił mieląc ziarno na mąkę na żarnach, co, jak się w praktyce okazało, wcale nie było takie łatwe. Każdy przekonał się, że chleb jest efektem ciężkiej pracy, dlatego należy go szanować.
Podczas oczekiwania na wypieki, dzieci posiliły się upieczoną wcześniej na ognisku kiełbaską, a na deser otrzymały słodkości: lody, soczki i batoniki, zafundowane z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka przez Radę Rodziców naszej szkoły.
Tego dnia nawet natura nam sprzyjała, gdyż, mimo deszczowej prognozy pogody, udało nam się nie zmoknąć i przyjemnie spędzić wspólnie czas na świeżym powietrzu.
Zwieńczeniem tygodnia była wycieczka do gospodarstwa agroturystycznego pani Elżbiety Woźniak „Agrochatka” w Brodnicy koło Kluczborka, gdzie wzięliśmy udział w warsztatach piekarniczych „Od ziarna garsteczki do świeżej bułeczki”.
Uczniowie mogli własnoręcznie przesiać mąkę, zagnieść i wyrobić ciasto na bułki. Poznali też tradycje związane z pieczeniem chleba, które dawniej odbywało się w każdym gospodarstwie wiejskim. Każdy spróbował swoich sił mieląc ziarno na mąkę na żarnach, co, jak się w praktyce okazało, wcale nie było takie łatwe. Każdy przekonał się, że chleb jest efektem ciężkiej pracy, dlatego należy go szanować.
Podczas oczekiwania na wypieki, dzieci posiliły się upieczoną wcześniej na ognisku kiełbaską, a na deser otrzymały słodkości: lody, soczki i batoniki, zafundowane z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka przez Radę Rodziców naszej szkoły.
Tego dnia nawet natura nam sprzyjała, gdyż, mimo deszczowej prognozy pogody, udało nam się nie zmoknąć i przyjemnie spędzić wspólnie czas na świeżym powietrzu.
Banery dolne
Galeria zdjęć
Nasza galeria


